Vše o kodeku Xvid, a jeho nastaveních

Co je to Xvid?

Xvid je video kodek, který umožňuje uživateli přehrávat video. Kodek je vlastně program který kóduje / dekóduje digitální video obraz. Kódováním (komprimací) videa můžeme snížit datový tok (např. Mb/s) videa a tím se tedy sníží i celková velikost souboru. Při příliš vysoké komprimaci videa může dojít k projevení negativních vad v obraze -> pixalizaci (rozkostičkovaní obrazu).

Kodeky  můžeme brát jako něco jako formát zip s tím rozdílem, že xvid používá ztrátovou kompresi.  Při ztrátové kompresi se nenávratně ztratí původní data a nelze video obnovit. V praxi to znamená že při každé upravě videa nám klesá kvalita obrazu kterou nelze obnovit do původního stavu.

Tento kodek nevyžaduje nejnovější hardware v zařízeních, ve kterých má být video přehráváno. Právě jeho malá zátěž na hardware zařízení a vysoká komprese videa, při které je obraz stále kvalitní, mu pomohla rozšířit se po světě.

Funce kodeku Xvid

Xvid vychází z MPEG-4 a aplikoval z něj řadu funkcí, které jsou popsány níže v tabulce. MPEG-4 je standart metoda definujících kompresi a způsob uložení zvukových a obrazových dat.

 


 

Obecná nastavení

Profil

Pokud nechcete zdlouhavě nastavovat parametry enkódování (konverze), můžete použít z jeden z přednastavených profilů.

Motion search algorithm / Algoritmus vyhledávání pohybu

the motion search algorithm neboli česky algoritmus pro vyhodnocování pohybu se pokouší nalézt pohybový rozdíl v obvyklé barevné oblasti a minimalizovat tak rozdíl mezi referenčním (klíčový snímek) – kódovaným snímkem. Jestliže je algoritmus pro vyhodnocování pohybu (VHQ) aktivní,  Xvid použije frekvenční oblast (DCT),  která minimalizuje nejen prostorový rozdíl, ale také zakódovanou délku bloku.

motion estimation quality / kvalita odhadu pohybu

 Touto volbou můžeme nastavit kvalitu odhadu vyhodnocování pohybu. Obecně platí že čím vyšší hodnota, tím bude kvalitněji vyhodnocen pohyb a zvýší se komprese videa. Vysoká komprese negativně zatěžuje procesor, ale snižuje nám bitrate (datový tok/s) a tím zvyšuje kvalitu obrazu při nízkém datovém toku (hlavně v rychlých scénách). Dopořučuji používat vysokou přesnost vyhodnocování pohybu (volba 5 a 6) pro nízký datový tok například: cca 1280 x 800 bitrate pod 1800 kbps. Pro realtime kodování doporučuji volby (1-2).  Celkově pak máte na výběr ze 6 voleb (1-6). V media coderu je standardně nastavena volba – 6.

 quantitizer type / typ kvantizéru

 Velmi jednoduše řečeno kvantizace určuje způsob jak ořezat detaily.  Při vyšších datových tocích zjistíte (bitrate), že MPEG ponechává v obrazu více detailů oproti H.263. Naopak při nižším datovém toku je vhodnější H.263. ten obraz vyhladí a díky tomu bude výsledné video vypadat stále dobře.

greyscale / odstíny šedé

 Jak už název napovídá xvid bude konvertovat video v odstínů šedé a to bohužel nijak neurychlí konvertování videa a ani nikterak nezmenší výstupní velikost videa.

quarter pixel precision / Přesnost na čtvrt pixelu

 MPEG-4 (xvid, divx a atd.) má standardně nastavenou přesnost vyhledávaní pohybu na půl pixelu. Funkce quarter pixel precision nám dovolí nastavit vyhledávaní na čvrt pixelu a to tedy vede „většinou“ k ostřejšímu obrazu na úkor vysokého datového toku. Né vždy je tato volba výhodná proto je lepší vyzkoušet zda-li její aktivace stojí zato.

  Global Motion Compensation / GMC

 Xvid vygeneruje pomocné snímky takzvané (GMC-snímky), které se hodí k otáčení a přiblizování obrazu. GMC (Global Motion Compensation) rozděluje snímek na makrobloky  ( čtverce). Části pohybu v makrobloku se nazývají vektory pohybu, ty jsou určovány podle klasické souřadnice X Y  (dvou-dimenzionální hodnoty). Většinou  má každý makroblok svůj vlastní vektor pohybu u GMC jak už název napovídá GLOBAL mají všechny makrobloky společné vektory pohybu.
 Postupně budu přinášet další informace. Poslední změna 21.7.2012

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »