Souboj titánů

Jste nováček v oblasti počítačů? A říkáte si, jak nainstalovat codeky? Jak přehrát všechny možné video formáty? Tak pro vás mám jednoduché řešení a to ve formě tří video přehrávačů, VLC , Potplayer a KMplayer. Podle mého názoru se jedná o nejlepší video přehrávače pro systém Windows. A čím že jsou tak výjimečné od ostatních? Všichni tři mají mají společné vlastnosti a to jednoduchost, dokáží přehrát kterýkoliv video formát bez nutnosti použití kodeku (zvláště užitečná funkce pro  uživatele, kteří neví co je to kodek nebo nechtějí zatěžovat instalací kodeků ).


 

VLC

 

Jedná se o svobodný videoplayer s otevřeným zdrojovým kódem. Vzhled je jednoduchý a přehledný i díky této vlastnosti je VLC  nenáročný na výpočetní výkon počítače či notebooku narozdíl od potplayeru a kmplayeru. Dále jako jediný z uvedených přehrávačů disponuje možnosti vytvořit vlastní proudové vysílání. Samozřejmě když dokáže vytvářet proudové vysílání, tak mu nedělá problém přehrát streamovaná videa. Jak už jsem se zmínil obsahuje vlastní kodeky a tudíž nemusíte mít nainstalovány externí kodeky. Přehraje většinu známých video formátů, DVD/BR disky.

 

nenáročný na cpu +
přehledný +
umí stramovat +
umí nahrávat +
méně nastavení obrazu (pro běžného uživatele)

 

 


 

Potplayer

Potplayer je nástupcem slavného přehrávače KMplayer. Na svědomí ho má stejné Korejské studio KMP. Dokáže přehrát většinu video formátů, snad všechny typy titulků a to včetně stylů, steamovaná videa. Není vhodný pro úplné neznalce počítačů,  protože se nejprve musí nastavit (změnit nastavení poměru videa defaultně bývá obraz roztáhnut podle rozměru přehrávače a připadaně změnit video renderer ). Právě těmto uživatelům jsem v dalším článku napsal návod jak nastavit přehrávač. Obsahuje spoustu skvělých funkcí, které měl KMP a spousta dalších přibyly. Jako například motion blur – zvýší dvojnásobně  počet snímků za sekundu, tím tedy je obraz plynulejší bohužel tato funkce velmi zatěžuje procesor posun zvukové stopy vložení externí zvukové stopy – možnost vložit zvukovou stopu zobrazení 3D tutilků Hlavní nevýhoda PotPlayeru je jeho hardwarová náročnost a pouze anglické uživatelské rozhraní programu. Pro ty kteří neumí anglicky vznikla čeština na kterou si můžete stáhnout zde. Díky Potplayeru a video rendru VMR 9 si ale můžeme  vychutnat nádherný obraz (nutno správně nastavit některé funkce a parametry).

pokročilé nastavení obrazu +
výběr renderu +
možnost vložit externí audio do přehrávaného videa +
problémy s otevíráním streamů
náročný na cpu

 

[notice]Připravuji pro tento báječný přehrávač návod v podobě sérii článků.[/notice]

 


KMplayer 

Poté co KMplayer koupilo nové vývojářské studio (nepodložené informace) dostal přehrávač od verze 3.xxx mnoho změn. Není vhodný pro úplné neznalce počítačů (stejně jako pot player),  protože se nejprve musí nastavit (např. změnit nastavení poměru videa defaultně bývá obraz roztáhnut podle rozměru přehrávače a případně změnit video renderer ). Právě těmto uživatelům jsem v souhrnu  napsal návod jak správně nastavit přehrávač.  Spoustu uživatelů určitě potěší, že obsahuje v češtinu. Uvedu jen základní a asi podle mě nejdůležitější filtry: rozostřit pohyb, změkčení obrazu a zostřit obraz. KMplayer disponuje samozřejmě spoustou funkcí.Ve výchozím režimu jsou proto tyto funkce skryté. Můžete je odkrýt následovně: pravý klik myší, možnosti a zvolit progresivní menu. V něm si můžete zvolit jaký render se má použít.

Jak už jsem psal verze 3.xx dostala spoustu nových funkcí. A ty jsou KMP plus, Album art 2.0, open servise platform a KM 3D. Spousta dalších funkcí je  ještě stále ve vývoji. Vývojáři však slibují že nebude slouho trvat a přibudou další funkce Plus store a cloud KMP.

 

[warning]Jen malé upozornění,  nově umí kmplayer přehrávat filmy ve 3D.[/warning]

 

 

KMP plus  +
čeština  +
online funkce  +
možnost vložit externí audio do přehrávaného videa  +
podpora 3d filmů +
neumí stramovat  –
problémy s otevíráním streamů  –
náročný na cpu  –


Souhrn

A který z přehrávačů použít? Odpověď je (dle mého názoru ) jednoduchá. Ti co mají slabší pc nebo chtějí streamovat video ať už na internet nebo na telefon, tak VLC je pro ně jasná volba. Pro výkonnou sestavu a uživatelům co neovládají angličninu vřele doporučuji KMplayer, který je v češtině se spoustou funkcí. No a jako poslední je tu Potplayer. Je to můj preferovaný přehrávač nabízí ještě pokročilejší nastavení obrazu i zvuku k docílení co možná nejlepší výsledné kvalitě přehrávaného souboru.

[important]Jedná se jen o můj názor samozřejmě každý má svůj. [/important]

[yop_poll id=“2″]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »